Antik Yunan Tarihi Üzerine Okuyabileceğiniz 10 Kitap

Matematik, tıp, felsefe ve daha birçok konuda günümüze olan etkileri hâlâ devam eden Antik Yunanlar, inşa ettikleri kültür vesilesiyle Batı medeniyetinin temellerini oluşturmuşlardır. Biz de bu medeniyetin tarihi hakkındaki merakınızı giderecek; alanında uzman isimler tarafından yazılmış 10 kitabı sizler için derledik.

1 – Bülent İplikçioğlu – Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları

Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan çıkan Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları, Türkiye’nin sayılı Eskiçağ tarihçisi ve epigraflarından olan Bülent İplikçioğlu’nun yazmış olduğu; Yunan ve Roma tarihi hakkında kısa ama öz bilgiler içeren giriş niteliğindeki bir kitaptır.

2 – Oğuz Tekin – Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş

İletişim Yayınları’ndan çıkan Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, meşhur Eskiçağ tarihçisi ve nümizmat olan Oğuz Tekin’in Türkiye’deki birçok tarih bölümünde ders kitabı olarak tavsiye edilen kitabıdır.

3 – Arif Müfid Mansel – Ege ve Yunan Tarihi

Ege ve Yunan Tarihi, Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı arkeologlardan olan Arif Müfid Mansel’in Antik Yunan tarihi ile alakalı hemen hemen her konudan oldukça detaylı bilgileri barındıran meşhur kitabıdır.

4 – Thomas R. Martin – Eski Yunan: Tarihöncesinden Helenistik Çağ’a

Eski Yunan: Tarihöncesinden Helenistik Çağ’a, alanında yazılmış olan en kapsamlı giriş kitaplarından birisidir. Kitap, Ümit Hüsrev Yolsal’ın tercümesiyle Say Yayınları’ndan çıkmıştır.

5 – Sarah B. Pomeroy (ed.) – Antik Yunan’ın Kısa Tarihi

Antik Yunan’ın Kısa Tarihi, konularında uzman birçok araştırmacının bir araya gelip, Antik Yunan’a dair birçok konuda güncel ve güvenilir bilgileri sundukları bir kitaptır. Sarah B. Pomeroy’un editörlüğünde hazırlanmış bu kitabı dilimize Oğuz Yarlıgaş kazandırmıştır.

6 – H. D. F. Kitto – Yunanlar

Kitto, bir edebiyatçı olmanın kendisine kazandırmış olduğu harika bir üslupla Yunanlar hakkında bu giriş kitabını yazmıştır. Okurken hiç sıkılmayacağınıza kefiliz. Kitap, Ayşegül Yurdaçalış’ın tercümesiyle Alfa Kitap’tan çıkmıştır.

7 – Egon Friedell – Antik Yunan’ın Kültür Tarihi

Antik Yunan’ın Kültür Tarihi, Egon Friedell’in Yunanların diline, kültürüne ve tarihine dair yorumlarını oldukça hoş bir uslüpla aktardığı kitabıdır. Necati Aça’nın çevirisiyle çıkan kitabın satışını şu an Alfa Kitap yapmaktadır.

8 – G. E. M. de Ste. Croix – Antik Yunan Dünyasında Sınıf Mücadelesi

Marksist bir tarihçi tarafından yazılmış olan bu kitap, Antik Yunan dünyasını Marksist bakış açısıyla yorumlamanızı ve Yunan toplumuna dair yeni fikirler edinmenizi sağlayacaktır. Kitap, Çağdaş Sümer’in çevirisiyle Yordam Kitap’tan çıkmıştır.

9 – Jona Lendering – Büyük İskender

En güncel Büyük İskender biyografilerinden birisi olan bu kitap, sadece Batılı değil aynı zamanda Doğulu kaynakların kullanılmasından mütevellit oldukça kıymetli bir eser olma niteliği taşır. Kitap, Burak Sengir’in çevirisiyle Kronik Kitap’tan çıkmıştır.

10 – R. Malcolm Errington – Hellenistik Dünya Tarihi MÖ 323-30

Büyük İskender’in ölümünden, Akdeniz’deki son bağımsız Yunan devleti olan Ptolemaiosların çöküşüne kadar olanki dönemi konu alan, alanındaki en güncel eserlerden birisidir. R. Malcolm Errington, siyasi ve askeri olarak epey kaotik bir dönem olan Helenistik dönemi, oldukça sistematik bir biçimde anlatarak bahsi geçen dönemi çok daha iyi kavramamıza olanak sağlar. Kitap, Gülşah Günata’nın çevirisiyle Homer Kitabevi’nden çıkmıştır. Ancak kitap tükenmiş olup, şu an satışı yapılmamaktadır.