Bu içerik, Ecem Ağrı (Süleyman Demirel Üniversitesi, Tarih Bölümü, 2017 mezunu) tarafından hazırlanmıştır.
Bu içerik, misafir yazar tarafından hazırlanmıştır. Siz de Tarih-i Kadim’de kendi içeriğinizi paylaşmak istiyorsanız tıklayın. |
Osmanlı Devleti denildiği zaman akıllara tüm dünyaya askeri ve siyasi gücü ile hükmetmiş bir devlet geliyor. Özellikle kuruluş ve yükseliş dönemlerini ele alırsak, kısıtlı imkânlar ile büyük başarılar elde ettiklerini görüyoruz. Tarihi araştırmalara baktığımız zaman bu başarıların arkasında ciddi bir sefer hazırlığı mevcut. Osmanlı Devletinde sefere çıkılmadan önce yapılan hazırlıklar ise şu şekildeydi;
1 – Yol Güzergahı
Savaşın nerede ve hangi ülke ile yapılacağına karar verildikten sonra çıkılacak yol güzergâhı belirlenir. Bu yola çıkılmadan önce yollar onarılır, gerekirse yol genişletilirdi. Geçişleri sağlayan köprüler onarılırdı.
2 – Yemek
Bahsedilen yollar çok uzun süre gidilen bazen bir şehir bazen ise bir ülkenin değiştirildiği yollardır. Bu mesafeleri de insanlar gene kendileri gibi canlı olan hayvanlar ile birlikte yapıyorlardı. Uzun süreç içerisinde yemek en önemli unsurdu. Yol boyunca özellikle askerler taze yemek yemeyi tercih ettikleri için yiyeceğin depolanması özenli bir şekilde gerçekleştirilirdi.
3 – Ordu Yapısı
Osmanlı ordusu tarihin tanıklık ettiği gelişmiş ve kalabalık bir ordu yapısına sahipti. Ordunun bütünü tek bir yerde bulunmayıp, ülkenin farklı yerlerine yayılmıştır. Merkez ordusunda Yeniçeriler ağırlıklı bulunurken, Tımarlı sipahiler farklı bölgelerde görevlerini yapmaktadırlar.
4 – Para
Sefere çıkmak geçmişten günümüze bakıldığında hep çok masraflı olmuştur. Askeri strateji kadar finans da çok önemlidir. Bu yüzden sefere çıkmadan önce ihtiyaç duyulan para hazırlanarak çıkılmıştır. Yeterli olmadığı zaman yol güzergahı boyunca vergiler toplanırdı.
5 – Türbe Ziyaretleri
Hazırlığın büyük bir çoğunluğu tamamlandıktan sonra devlet yöneticileri ve askerler türbe ziyaretlerini gerçekleştirirlerdi. Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım edilirdi. Gerekli disiplin ile yola çıkılır, konaklama için su kenarı ya da suya yakın yerler tercih edilirdi. Son olarak çadırlarını nizami bir şekilde kurup savaş vaktini beklerlerdi.
Kaynak
Afyoncu, Erhan, “Sorularla Osmanlı İmparatorluğu”, Yeditepe Yayınevi, İstanbul, 2016, s.675-681.
Yanıtla