Bu içerik, Habibe Çalışkan tarafından hazırlanmıştır.
Bu içerik, misafir yazar tarafından hazırlanmıştır. Siz de Tarih-i Kadim’de kendi içeriğinizi paylaşmak istiyorsanız tıklayın. |
Bu içeriğimizde, Türk ressam ve neyzen Ahmet Yakupoğlu’nu 10 maddede anlattık. İyi okumalar.
1 – Sanatın Doğuşu…
Kütahya’nın Saray Mahallesi’nde 1920 senesinde doğan Ahmet Yakupoğlu, Yakupoğulları ailesinden Hacı Halil Ağa ile Şefika Hanımın oğludur.
2 – Bir hayalin peşinden…
İlk ve orta eğitimini Kütahya’da tamamlar, çocukluğundan beri aşırı ilgi duyduğu ressamlığı meslek edinmek üzere bir umutla İstanbul’a gider, İstanbul’da kendine destek olacak birini bulamadığı için Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydını gerçekleştiremez. Memleketi Kütahya’ya dönüp, kendince resim çalışmalarına devam eder.
3 – Süheyl Ünver’in Türk Sanatı’na armağanı…
1941 yılı baharında Prof. Dr. Süheyl Ünver (1898-1986), araştırma yapmak üzere Kütahya Vahid Paşa Kütüphanesi’ne ziyarete gelmiştir. Sanat aşığı Ahmet Yakupoğlu’nun, Süheyl Ünver ile tanışması bu ziyaretle olmuştur.
4 – Ahmet Yakupoğlu, Feyhaman Duran’a emanet…
Süheyl Ünver aracılığıyla ünlü ressam Feyhaman Duran’a (1886-1970) talebe olan Ahmet Yakupoğlu, 1945 senesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi’nin, Feyhaman Duran Atölyesi’nden mezun olmaya hak kazanmıştır.
5 – San’at erbâbı, san’at erbâbından kemâl bulur…
Mezuniyetinden sonra farklı alanlarda da ilerlemek isteyen Ahmet Yakupoğlu, Süheyl Ünver’den minyatür ve tezhip sanatını öğrenerek hocasının vasıtasıyla Neyzen Halil Dikmen’in ney dersleri de almıştır.
6 – Ahmet Yakupoğlu Sanat Okulu…
Ahmet Yakupoğlu, İstanbul’da büyük sergilere katılabilecek kadar eser üretmesine rağmen Kütahya’ya dönmeyi tercih etmiştir. Memleketinde Türk müziği çalışmalarını başlatmış, başta Ney olmak üzere pek çok Türk Müziği Enstrümanı’nı meraklılarına öğreterek yaşadığı alanı bir okula dönüştürmüştür.
7 – Kütahya Arkeoloji Müzesi’nin kuruluşunda görev almıştır.
Kütahya Ulu Cami yanında bulunan Tarihi Vacidiye Medresesi günümüzde Kütahya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Yapının müze olarak açılmasında, tanzim ve kadrolaşmasında Ahmet Yakupoğlu önemli görevlerde bulunmuştur.
Hocası Süheyl Ünver gibi resim çantası, malzemeleri her daim yanındadır. Doğayı, manzarayı, şehir silüetini yakaladığı doğru yer ve zamanda sanatını icra etmiştir.
8 – Türk resim sanatına dört binin üzerinde eser kazandırmıştır…
Resimleri tuval üzerine yağlı ve sulu boyadır. Dört binin üzerinde eseri olduğu düşünülen sanatçının tuvalinde şehir, manzara ve kültürel mirasın detayları ana konu olmuştur. Kütahya ve İstanbul dışında Bursa, Konya, Amasya gibi hikayesi kadim olan şehirleri de resmetmiştir.
Çok fazla sergi açmamış Kütahya’daki evinin sergi alanı olduğu söylemiş, tevazusu ile kapısı sanatsever herkese açık kalmıştır.
9 – Şehrin adeta biblo eseri: Kütahya Çinili Camii
Kütahya’ya ömrünü adayan Ahmet Yakupoğlu, memleketine kalıcı bir eser bırakmak adına şehrin Maltepe semtinde tarihi çizgilerle inşa ettirdiği evinin hemen yamacına, çinilerle bezediği bir mescid yaptırmıştır. Eser günümüzde Çinili Cami olarak anılmaktadır.
10 – Sanatla bir ömür…
Çeşitli koleksiyonları ve eserlerini, kendi adını taşıyan Ahmet Yakupoğlu Kültür ve Sanat Vakfı’na bağışlamış, vakfın feshi ile tüm eserleri, gayri menkulleri, müzik aletleri, yüzlerce sanatsal eseri barındıran kişisel kütüphanesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’ne bağışlamıştır. Ahmet Yakupoğlu, 2 Ekim 2016 yılında vefat etmiştir. Naaşı Kütahya Ahi Erbasan Mezarlığı’ndadır.
Suların ressamına saygı ve özlemle… Ahmet Yakupoğlu (1920-2016)
Yanıtla