Antik Roma Tarihi Üzerine Okuyabileceğiniz 10 Kitap

Prof. Dr. Bülent İplikçioğlu’na göre Antik Yunanlar sanatçı ruhlu, duygu dünyası geniş, teorik fakat istikrarsızken, Romalılar ciddi, akılcı, pratik ve istikrarlıydılar. Mühendislik ve askerlik gibi birçok konuda günümüz dünyasına etkileri yadsınamaz olan Romalılar hakkında alanında uzman isimler tarafından yazılmış 10 kitabı sizler için derledik.

1 – Bülent İplikçioğlu – Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları

Arkeoloji ve Sanat Yayınları’ndan çıkan Hellen ve Roma Tarihinin Anahatları, Türkiye’nin sayılı Eskiçağ tarihçisi ve epigraflarından olan Bülent İplikçioğlu’nun yazmış olduğu; Yunan ve Roma tarihi hakkında kısa ama öz bilgiler içeren giriş niteliğindeki bir kitaptır.

2 – Oğuz Tekin – Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş

İletişim Yayınları’ndan çıkan Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, meşhur Eskiçağ tarihçisi ve nümizmat olan Oğuz Tekin’in Türkiye’deki birçok tarih bölümünde ders kitabı olarak tavsiye edilen kitabıdır.

3 – Sabahat Atlan – Roma Tarihi’nin Ana Hatları: I. Kısım Cumhuriyet Devri

Sabahat Atlan’ın bu eseri, Roma’nın kuruluşundan cumhuriyet rejiminin ortadan kalkmasına kadar olanki süreyi kapsamaktadır. Bu süre zarfındaki askeri ve siyasi tarihi öğrenmek için rahatlıkla başvurulabilir. Ancak, Türk Tarih Kurumu’ndan çıkan kitabın şu an satışı yapılmamaktadır. Sahaflardan veya birtakım ticaret sitelerinden edinebilirsiniz.

4 – Halil Demircioğlu – Roma Tarihi: I. Cilt Cumhuriyet

Türk Tarih Kurumu’nun bir dünya tarihi yazma projesinin Roma tarihi kısmını üstlenen Halil Demircioğlu, bu eserinde Roma tarihini baştan, Akdeniz havzasındaki hakimiyetine kadar ustalıkla kaleme almıştır. Ne yazık ki Roma tarihini tamamlamaya yazarın ömrü vefa etmemiştir. Yine de kitabı, Roma’nın bürokrasi ve siyasi tarihi için en iyi başvuru kitaplarından birisi olmuştur.

5 – V. Diakov ve S. Kovalev – İlkçağ Tarihi: Cilt: 2 Roma

V. Diakov ve S. Kovalev’in İlkçağ Tarihi serisinin Roma tarihini konu alan bu kitap okunması oldukça kolay olup, kullanışlı bilgiler barındırmaktadır. Kitap, Özdemir İnce’nin tercümesiyle Yordam Kitap’tan çıkmıştır. İlgililer, serinin Antik Uzak Doğu, Mezopotamya ve Yunan tarihi hakkında olan ilk kitabını da edinebilirler.

6 – Neil Faulkner – Roma: Kartalların İmparatorluğu

Marksist bir tarihçi olan Neil Faulkner, bu kitabında Romalıların siyasi ve askeri dinamiklerini ustalıkla anlatmıştır. Çağdaş Sümer’in çevirisiyle Yordam Kitap’tan çıkan bu kitap, size Romalıların yükselişi ve çöküşüyle alakalı farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

7 – Oktay Akşit – Roma İmparatorluk Tarihi (M.Ö. 27 – M. S. 395)

Oktay Akşit, bu eserinde Roma İmparatorluğu tarihini, her bir imparatorun biyografilerini anlatmak suretiyle işlemiştir. Maalesef güncel baskısı olmayan bu kitabın satışı şu an bulunmamaktadır. Sahaflardan veya birtakım ticaret sitelerinden edinebilirsiniz.

8 – Stephen Mitchell – Geç Roma İmparatorluğu Tarihi M.S. 284-641

Stephen Mitchell, bu eserinde Roma İmparatorluğu’nun siyasi, askeri ve ekonomik olarak epey kaotik dönemlerini ustalıkla ele almıştır. Tetrarşi, imparatorluğun bölünmesi ve Bizans’ın ortaya çıkması gibi dünya tarihinin yazgısını değiştiren konular ele alınmıştır. Türk Tarih Kurumu Yayınları’ndan çıkan ve dönemle ilgilenenlerin başucunda bulundurduğu bu kitabı dilimize Turhan Kaçar kazandırmıştır.

9 – Edward Gibbon – Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi

İtalya’da, hâlâ ihtişamını koruyan Roma harabelerinin arasındayken, bu medeniyetin nasıl çöktüğü konusunda bir araştırma yapmaya karar veren Edward Gibbon, uzun çalışmalarının sonucunda bu eserini yazmıştır. Eseri oldukça eski olsa da popülerliğinden bir şey kaybetmemiştir. Gotlar, Hunlar ve krizler hakkında size birçok bakış açısı kazandıracak olan bu kitabı dilimize Asım Baltacıgil çevirmiş olup satışını şu an İndie Kitap sağlamaktadır.

10 – Stanley Bing – Roma AŞ: İlk Çokuluslu Şirketin Yükselişi ve Çöküşü

Stanley Bing, Roma tarihini alışılmadık bir şekilde işlemiştir. Kitabın isminden anlaşılacağı üzerine Roma İmparatorluğu’nu tıpkı günümüzdeki şirketlere benzetmiş, imparatorları birer CEO olarak yorumlamıştır. Oldukça eğlenceli bir üslupla yazılmış olan bu kitap, Rana Alpöz’ün çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları’ndan çıkmıştır.